In totaal zijn er komend jaar 96.000 opvangplaatsen nodig in het hele land. Het aantal benodigde plekken per gemeente wordt bepaald op basis van het inwoneraantal en de welvaart van de gemeente.
Medio Januari 2024 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Spreidingswet, die beoogt om asielzoekers eerlijk over het land te verdelen. Gemeenten zullen vóór 1 februari 2024 te horen krijgen hoeveel opvangplaatsen zij moeten bieden. RTL Nieuws heeft alvast de berekeningen gemaakt.
Zo zal de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld 4459 plekken moeten bieden, terwijl de kleinste gemeente, Schiermonnikoog, slechts vijf asielzoekers hoeft op te vangen. Een welvarende gemeente zoals Bloemendaal zal 169 asielzoekers moeten huisvesten. In vergelijking daarmee hoeft een gemeente van vergelijkbare omvang maar met minder welvaart, zoals Rucphen, slechts 126 asielzoekers op te vangen.
De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, zou volgens deze berekening 131 plekken moeten leveren. Echter, zij hebben reeds 2000 plekken beschikbaar. Daarom hoeven zij geen verdere actie te ondernemen. Bovendien is de provincie Groningen, waar de gemeente onder valt, dan al een aanzienlijk eind op weg met het totale aantal mensen dat ze moeten opvangen.
Omdat de toewijzing van het aantal opvangplaatsen per gemeente een indicatie is, dienen de gemeenten nu binnen elke provincie met elkaar in gesprek te gaan. Sommige gemeenten kunnen bijvoorbeeld aangeven bereid te zijn om meer asielzoekers op te vangen als een naburige gemeente meer woningen beschikbaar stelt voor statushouders. Dit soort 'uitruil' kunnen ze dan onderling bespreken. Ze hebben hiervoor tot 1 november 2024 de tijd.
Als er tegen die tijd niet genoeg opvangplaatsen zijn gevonden, heeft de staatssecretaris de bevoegdheid om gemeenten in het uiterste geval te dwingen om asielzoekers op te nemen.
Bron: RTL Nieuws