Met ons innovatieve inburgeringsprogramma dat is opgedeeld in diverse overzichtelijke fases, begeleiden we statushouders vanaf het moment dat ze de huissleutel ontvangen tot aan het verkrijgen van betaald werk. Samen streven we ernaar dat statushouders zelf de leiding kunnen nemen bij het opbouwen van een toekomst in Nederland.
Fase 1 duurt ca 10 weken en staat in het licht van het maken van een plan van inburgering, zodat participatie in de Nederlandse maatschappij bevorderd zal worden.
Door middel van interactieve workshops, verdiepende sessies en activiteiten zoals sport en culturele activiteiten, helpen we statushouders bij het identificeren van hun kwaliteiten en eigenschappen. We ondersteunen hen bij het opstellen van een realistisch plan voor hun toekomst. Tevens nemen we een leerbaarheidstoets af. Na afloop heeft elke statushouder een uitgebreid persoonlijk profiel en stellen we een plan inburgering op.
Fase 2 duurt ca 16 weken. In deze fase volgen statushouders diverse workshops over verschillende onderdelen die zij nodig hebben om geheel zelfredzaam te worden in de Nederlandse samenleving.
We begeleiden statushouders naar een oriëntatie op zaken die ze nodig hebben voor hun gezondheid, opvoeding en onderwijs. Daarnaast begeleiden we statushouders ook naar een participatieplek op het hoogst mogelijke niveau, variërend van vrijwilligerswerk tot aan een betaalde baan of een plek in het reguliere onderwijs. Samen stellen we vast welke stappen er genomen moeten worden om zo snel mogelijk aan de slag te gaan.
Direct nadat statushouders een zelfstandige woonruimte hebben gekregen in de gemeente, bieden we statushouders ondersteuning bij diverse praktische zaken.
We begeleiden statushouders bij het afsluiten van een energiecontract en het aanmelden bij een zorgverzekering. Gedurende de daaropvolgende periode richt onze maatschappelijke begeleiding op het streven naar zelfredzaamheid van statushouders op diverse levensgebieden, zoals gezondheid en financiën. Het einddoel is om statushouders zo snel mogelijk zelfstandig te laten functioneren.
Voor gezinsmigranten organiseren we de leerbaarheidstoets en het Participatieverklaringstraject (PVT). Bovendien bieden we extra ondersteuning aan, zoals begeleiding naar zelfredzaamheid of naar werk.